Bordeaux Elzas Champagne

Elzas wijnen

Elzas produceert meer diverse wijnen dan welk andere wijnstreek. Elzas kent 8 zeer verschillende wijnrassen waarvan een wijn wordt gemaakt. De belangrijkste Elzas-rassen zijn Pinot Blanc, Muscat, Pinot Gris, Riesling, Gewürztraminer en Pinot Noir. Domaine Andre Blanck uit Kientzheim behoort tot de beste wijnproducenten van de regio.

De familie André BLANCK cultiveert sinds 1675 wijnstokken.

André BLANCK (1927) bracht zijn liefde voor goed gedaan werk, zijn ondernemersgeest en zijn enthousiasme over op zijn drie zonen. Momenteel bouwen Michel & Charles, voort op dit erfgoed. De derde, Georges, ingenieur-agronoom-oenoloog in Champagne, geeft hen gedegen advies.

Domaine André Blanck strekt zich uit over het hele dorp Kientzheim op een oppervlakte van 15 hectare, waarvan meer dan 65% Grands-Crus en Lieux-Dits.

Appellation Controlee Elzas Grand Cru
Deze appellation wordt verleend aan grote wijnen die beantwoorden aan veeleisende kwaliteitscriteria. Zij komen voort uit een van de 51 afgebakende en uitzonderlijke terroirs die de naam dragen van een buurtschap. De geologische en klimaatkenmerken zowel als de strikte productieverplichtingen zorgen voor unieke wijnen, zuiver en complex, die vaak geschikt zijn om bewaard te worden. Deze raspaardjes dragen dan in hun aroma’s en structuur de voetsporen van hun terroir.

Appellation Controlee Elzas
Deze appellation uit de Elzas staat garant voor authenticiteit en vakmanschap van haar producenten. Zij maakt onderscheid tussen wijnen die of de naam van een van de 7 druivenrassen draagt of blends zijn die een merknaam voeren of de vermelding Edelzwicker of Gentil dragen.

Vendanges Tardives
De wijnen met deze vermelding zijn van dezelfde druiven afkomstig als de Grand Cru. Alleen worden de druiven pas geplukt als ze overrijp zijn en vaak enkele weken na het officiële begin van de oogst. De suikerconcentratie en het begin van de edele rotting (Botrytis Cinerea) voegen krachten toe aan het geurige karakter van het druivenras.

Selections de Grains Nobles
Deze wijnen zijn gemaakt van druiven die aangetast zijn door edele rotting. De suikerconcentratie maakt het karakter van het druivenras iets meer bescheiden, daarentegen wint de wijn echter aan kracht en complexiteit en heeft een bijzonder lange afdronk. Dit zijn de ware meesterwerken.

Bordeaux wijnen

De meeste druiven die in de Bordeauxstreek worden verbouwd voor de productie van rode wijn, zijn de Cabernet Sauvignon en de Cabernet Franc, die zorgen voor stevigheid, tannine en goede houdbaarheid en de Merlot, die de wijn en zachtheid en soepelheid geven. Rode Bordeauxwijnen gaan uitstekend samen met rood vlees, lam, gegrild kalfsvlees, fazant en ander wild, gevogelte als gegrilde kalkoen en met kazen als Camembert, Brie en Roquefort. De droge witte Bordeauxwijnen zijn perfect als aperitief en combineren uitstekend met zowel zeevis en schelpdieren als met kip. De zoete wijnen worden meestal bij een dessert geserveerd. Echte liefhebbers weten de Sauternes als aperitief of met ganzenlever te waarderen.

Médoc

De Médoc ligt in het departement Gironde, boven de stad Bordeaux. De streek strekt zich uit over een gebied van 80 bij 15 kilometer langs de linkeroever van de rivier de Gironde. Het is onderverdeeld in de Haut-Médoc in het zuiden en de (Bas-) Médoc in het noorden. De wijnstokken met hoofdzakelijk Cabernet Sauvignon, aangevuld met Cabernet Franc, Petit Verdot en Merlot, staan op terrassen van kiezel, grind, kalksteen, klei, mergel en zand, wat voor een goede afwatering zorgt.

Door traditionele wijze van vinificatie ontstaan klassieke wijnen, geschikt voor enige tot tientallen jaren opleg.

Medoc wijnen zijn verfijnd, middelrood van kleur, en elegant; vaak met tannine op jonge leeftijd, maar harmonieus en groots als ze gerijpt zijn.

Margaux 

De appellation Margaux omvat naast het dorp Margaux ook nog de buurgemeenten Arsac, Labarde, Soussans en Cantenac.

Het is een Appellation d’Origine Contrôlée, een wijngebied, binnen het gebied van de Médoc.

Er wordt bijna alleen rode wijn geproduceerd, de druiven Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc en Petit Verdot worden hier verbouwd. Er wordt slechts een kleine hoeveelheid witte wijn geproduceerd die niet onder de naam Margaux verkocht mag worden.

De bekendste wijn is de Premier Cru Château Margaux. Deze maar ook Château Mille Roses en Château Blasson d’Issan produceren de meest verfijnde wijnen van de Médoc. Zij hebben een geparfumeerd bouquet en een prachtige elegantie.

Graves
Het gebied Graves dankt zijn naam aan de grindachtige bodem, nét buiten de stad Bordeaux gelegen. De rode Graves wijnen zijn zeer herkenbaar aan de granaatrode kleur, rijk, verleidelijk en meer robuust dan de andere Médoc-wijnen. Chateau La Louviere, Château Brown en het Domaine de Chevalier zijn gelegen in de Graves (Pessac Leognan). Tweederde van de Graves wijnen zijn wit. Zij zijn meestal fris, fruitig en droog (soms halfdroog) van smaak.

Saint-Emilion
Gelegen op zo’n dertig kilometer ten noorden van Bordeaux, is Saint-Emilion het oudste wijngebied van de streek. Hier komen de volste wijnen van het Bordeaux-gebied vandaan. Het zijn gulle wijnen, sterk van kleur, die hun rijpheid sneller bereiken dan de andere rode Bordeauxwijnen. De Saint-Emilion wijnen nemen een onderscheidende plaats in tussen de grote wijnen van de Médoc. De belangrijkste Grands Crus zijn Château Figeac, Château Corbin, Château Bellevue, Château Grand Corbin-Despagne en Château Fonroque.

Pomerol
Pomerol is het kleinste wijn producerende gebied in de Bordeaux-regio. De wijn is doorgaans robuuster en steviger dan andere wijnen en met een uitzonderlijk fluwelen kwaliteit. De grootste namen hier zijn Château Beauregard en Château Clos des Salles en Château Prieurs de la Commanderie.

Fronsac
Fronsac is het meest verguisde wijn producerende gebied in de Bordeaux-regio. De wijn is een kruising van de Saint-Emilion en de Pomerol. Zacht en vol, robuust en stevig met een uitzonderlijk eigen karakter. De grootste namen hier zijn Château Moulin Haut Laroque(zie Parker), Château Dalem, Château La Vieille Cure en Château Carlmagnus.

Sauternes & Barsac
In het zuidelijkste deel van de Bordeauxstreek zijn de Sauternes en de Barsac beroemd om hun uitzonderlijk zoete wijnen, goud van kleur en heerlijk van smaak. Zij worden gerekend tot de beste dessertwijnen ter wereld: de unieke Grand Cru Classé zijn Château d’Yquem, Château Filhot en Château Rieussec.